Ивелина Димитрова е магистър по право и магистър по социални дейности, политики и здравноосигурителни системи на Великотърновския университет “Св.св. “Кирил и Методий”.
Има повече от 20 години професионален опит в електронна медиа и в сферата на гражданското общество.  Автор е на концепциите и продуцент на успешните ежедневни блокови формати, които съответстват на обществената функция на БНТ “Денят отблизо”, социалния документално-публицистичен формат “Малки истории”, уникалното за българския медиен ефир здравно риалити “Зелената линейка”, на което е била и водещ. 
Започва журналистическата си кариера  в БНТ през 1996 г., репортер, сценарист на предавания, автор на документални филми и  телевизионни предавания със социална и обществена тематика, редактор, водещ.
  През 2003 г. е назначена като продуцент в продуцентско направление “Общество” на БНТ, след като авторската й концепция за социално предаване, посветено на хората в неравностойно положение е одобрена след редовна конкурсна сесия на медията. Реализира социалнозначими обществени кампании, посветени на донорството и трансплантациите, равнопоставеността, проекти в областта на защитата правата на българските граждани.
  Носител е на званието „Достоен българин” в категория медии за провеждане на кампанията на БНТ и Столична община „Училище без бариери” през 2007 г. и отново през 2014 г. за реализирането на обществения формат “Зелената линейка”. Дългогодишен член на Съюза на българските журналисти и експерт в сферата на гражданското общество у нас, неправителствения сектор, медийното законодателство. 
Участвала е в първите работни групи към СЕМ по разработване на предложение за критерии за оценка на медийно съдържание, което е неблагоприятно или създава опасност от увреждане на психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата.  Преминала е специализирано обучение в Брюксел, към Европейската комисия за журналисти: „Дискриминационни практики в медиите и тяхното преодоляване”, „Двойна дискриминация над жени”, с партньорството на СИБ.
Член на СЕМ от 28.06.2018г.