Декларация на Съвета за електронни медии

Начало » Актове на СЕМ » Декларация на Съвета за електронни медии
09 Септември 2014
Съветът за електронни медии посрещна с безпокойство и възмущение съобщенията за нападения върху екипи на две от най-гледаните у нас телевизии. Юмруците срещу изпълняващите своя дълг журналисти целят всяване на страх и създаване на все по-широки зони на мълчание в българските медии. Подобни действия са престъпления не само срещу личността, но и срещу гражданите и конституционното им право на информация.

Навсякъде по света разследващата журналистика е високо рисково занятие. Зачестяващите у нас опити тя да бъде възпрепятствана чрез груба сила или с префинени методи са свидетелство за нейната нараснала обществена значимост. Ето защо СЕМ изразява увереност, че съответните институции ще си свършат професионално работата по разследване и наказване на извършителите и подбудителите на споменатите злодеяния, а обществеността ще реагира с непримиримост.

Във връзка с тези и други грозни инциденти СЕМ настоява за допълнителни санкции за посегателство срещу журналисти, изпълняващи служебните си задължения. Те могат да бъдат уредени чрез приемането на ставащия все по-нужен закон за защита на журналистическите права. Същевременно СЕМ смята, че и представителите на медиите следва във всички случаи да се придържат към професионално-етичните правила и законите на страната.