Позиция на Съвета за електронни медии

Начало » Новини
20 Април 2016 Съветът за електронни медии /СЕМ/, на своето редовно заседание във вторник 19.04., разгледа видеозаписи на задържани от доброволчески отряди чужденци, показвани в програмите на различни тв-доставчици.
В проверяваното съдържание става дума за кадри, очевидно заснети в гора, на които се виждат групи от задържани лица, сред тях жени и малки деца. В някои от направените записи се показват хора събрани в група и оставени да седнат на земята, а в други – проснати по лице. Назована е и националността на задържаните - афганистанци. Лицата им са ясно разпознаваеми, така че лесно могат да бъдат идентифицирани. Част от разпространените кадри влизат в колизия с определенията за човешко достойнство именно, защото лицата са разпознаваеми. Въпросните кадри освен, че противоречат , както на норми от основния закон на Република България, специализирания за доставчиците на медийни услуги Закон за радиото и телевизията /ЗРТ/, така и на различни международни документи.  
Понеже на кадрите се виждат и малолетни, тяхното излагане на показ, без да са взети мерки за неразпознаване на лицата им, ги деградира като обект на любопитство. Въпреки че става въпрос за действителни случаи не се разпознава основателен интерес за такова показване, защото дори пикселирането на лицата не би отнело от изразителността на кадрите и не би намалило тяхното значение.
Нарушения, свързани с човешкото достойнство има тогава, когато хора са показвани страдащи или умиращи и по този начин са деградирани до обект на унижение. Освен това при показването на тези реални събития няма основателен интерес за подбор точно на такава форма, която да позволява идентифицирането на отделни лица.
Във връзка с направеното наблюдение Съветът за електронни медии обръща внимание, че ЗРТ задължава телевизионните оператори да не допускат съдържание, което оневинява жестокост и да следят за спазване правата на децата.