СЕМ избра председател

Начало » Новини
09 Май 2016
Днес, в 11 часа на свое извънредно заседание, членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) избраха за председател Мария Стоянова. След оставката на Г.Лозанов, тя изпълнява длъжността от 05 април т.г.
Кандидатурата й бе предложена от Бетина Жотева и София Владимирова.
М.Стоянова е назначена за член на Съвета за електронни медии с Указ на Президента на Република България от юни 2012 г. след публичен конкурс.
Стоянова е официален представител на България в Групата на европейските медийни надзорници /ERGA/
-------------------------
Завършила е Немската езикова гимназия в София. Магистър е по педагогика от Софийския университет “Климент Охридски”. След това е приета в Европейската журналистическа академия в Австрия /сега Международен журналистически център/. Абсолвира със степен Master of advanced studies за преса, радио и телевизия.
В периода 2000 – 2001 специализира в Германския Бундестаг като сътрудник на дългогодишния председател Рита Зюсмут и на бившия министър във втория кабинет на Ангела Меркел Дирк Нийбел.
В най-големия европейски автомобилен концерн “Фолксваген“ Мария Стоянова специализира “Връзки с обществеността“.
Има зад гърба си множество практики в германски и австрийски медии.
През август 2003 г. се присъединява към големия екип на БНТ, а през февруари 2004г. оглавява кореспондентския пункт на Националната телевизия в Берлин. В продължение на 8 години и половина тя следи, анализира, и коментира процесите и събитията в Германия, Австрия, Швейцария, Унгария и Полша.
Автор е на 7 документални филма по външно-политически теми, които са се излъчвали в най-гледано тв време и са се радвали на голям зрителски интерес.
Член на журито на 17-ото издание на международния кинофестивал в Хамбург.