Прессъобщение

Начало » Новини
03 Май 2017
Начинът, по който се потребяват медийни услуги, значително се е променил през последните години. Ценностите на обществата в Европа обаче не са. Осигуряването на медийно многообразие, а както и независимостта на отговорните надзорни органи играят значителна роля в тези процеси. В тази насока Европейският съюз иска да гарантира и многообразието на медийното съдържание, и независимостта на регулаторите с промени в Директивата за аудиовизуалните медийни услуги (ДАВМУ), особено във време на увеличаващи се предложения по интернет. В европейския нормативен документ се акцентира още и върху гарантирането на равностойни конкурентни условия в медийния бизнес, защитата на децата и предотвратяване на речта на омразата в интернет. Регулирането онлайн на видео-съдържание представлява значително предизвикателство, на което актуализираната директива има за цел да отговори.
„Кой е засегнат?; „Как може да бъде гарантирано медийното многообразие?”; „Какво национално отражение ще има променената директива?” - по тези въпроси председателят на СЕМ Мария Стоянова ще дискутира с д-р Матиас Кноте от правителството на германската провинция Шлезвиг-Холщайн, представителят на обществената ТВ ARD в Брюксел - Юрген Бургграф, европейският координатор на германските медийни регулатори - Тобиас Шмидт и Елке Нусбаум от Съюза на частните германски радио и телевизионни оператори.
В своето изложение Мария Стоянова ще се фокусира върху разширения чл. 30 от ДАВМУ, който се отнася до независимостта на медийните надзорници в ЕС.