ДЕКЛАРАЦИЯ

Начало » Новини
26 Юли 2017
Съветът за електронни медии посреща с тревога и безпокойство новината за бруталното нападение над журналиста от Българската национална телевизия Иво Никодимов и категорично осъжда всякакви опити за посегателство върху личността и достойнството на гражданите.
Иво Никодимов е журналист с ярко присъствие от екрана на обществената медия. Побоят и агресията срещу хора със запомняща се и активна гражданска позиция по редица актуални проблеми са прояви на примитивност и безсилие, когато аргументите не стигат, и целят всяване на страх. Подобни действия от омраза са престъпления не само срещу личността, но и срещу утвърдените ценности на демокрацията. Посегателството над журналисти, независимо от подбудите на престъплението, е посягане срещу свободата на словото и конституционното право на информация.
СЕМ се противопоставя на всички прояви на беззаконие и употреба на престъпна сила и вярва, че институциите ще си свършат професионално работата по разследване и наказване на извършителите.
СЕМ пожелава силна воля и бързо възстановяване на Иво Никодимов и се надява в най-скоро време той отново да заеме мястото си сред екипа на националната медия.