Призив

Начало » Новини
26 Ноември 2020
Във връзка с развитието на епидемичната ситуация у нас и по света, Съветът за електронни медии отново призовава доставчиците на медийни услуги към спазване на високи професионални стандарти и етични норми при отразяване на пандемията от Ковид-19. Особено по отношение на личната неприкосновеност на гражданите и тяхното здравословно състояние.
Съветът апелира към отговорно информиране на аудиторията като се държи сметка и на съответното психологическо въздействие на разпространяваната информация върху човешкото здраве. СЕМ очаква медиите да се въздържат от сензационност, от насаждане на страх или паника по отношение на пандемията. С особена загриженост регулаторът обръща внимание върху споменаването на лекарствени продукти в аудио- и аудио-визуалното съдържание, което би предизвикало масово презапасяване или вредно потребление на медикаменти, без да е упражнен лекарски надзор и персонално предписание.
СЕМ подчертава положителния обществен отзвук, който медиите  получават при отразяване на добрите примери от живота и проявите на човешка добродетел - солидарност, милосърдие, съпричастност, пред самоцелното фокусиране върху смъртта, нещастието и страданието.

Уважаеми колеги,
Пазете себе си здрави, пазете вашите близки, запазете здрава и вашата аудитория.