ERGA е обединена и готова да допринесе за ефективността на новите икономически санкции на ЕС срещу руските медии, контролирани от държавата

Начало » Новини
02 Март 2022
Прессъобщение // ERGA
Брюксел, 02 март 2022 г.

ERGA е обединена и готова да допринесе за ефективността на новите икономически санкции на ЕС срещу руските медии, контролирани от държавата

След изявлението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен относно по-нататъшните мерки в отговор на руската инвазия в Украйна, направено на 27 февруари 2022 г., Съветът на Eвропейския Съюз прие Решение (CFSP) 2022/351 за изменение на Решение 2014/512/CFSP и за налагане на допълнителни ограничителни мерки срещу руските пропагандни медии, както и Регламент (ЕС) 2022/350 за изменение на Регламент (ЕС) № 833/2014 на Съвета относно ограничителните мерки във връзка с действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Тези мерки са незабавно и пряко приложими във всички държави-членки на ЕС и целят ограничаване на достъпа на основните руски медии, контролирани от държавата, Russia Today и Sputnik към европейския медиен пазар.
В началото на февруари германските медийни власти обявиха решението си относно разпространението на RT-Russia Today Germany. Миналата седмица медийните регулатори в Латвия, Литва, Полша и Естония обявиха мерки за ограничаване на разпространението на някои руски медийни услуги на съответните им територии. Тази седмица към тях се присъедини и България. Румъния и Ирландия също съобщават за национални мерки в такава посока. 
ERGA е обединена и се ангажира да допринесе за бързото и ефективно прилагане на мерките от всички заинтересовани страни. В тази връзка независимите медийни регулатори в ERGA ще продължат да работят в тясно сътрудничество с Европейската комисия.
Членовете на ERGA ще продължат работата си по дезинформацията, включително по отношение на дезинформацията, свързана с настоящата агресия на Русия в Украйна. Съответната работна група в подгрупата на ERGA по дезинформация има за цел да служи като център за споделяне на опит и най-добри практики при наблюдение, анализиране на медийната среда със специален акцент върху дезинформацията от чуждестранни участници и манипулиране на информация, свързани с текущото развитие в Украйна.
Коментирайки тези нови санкции, председателят на ERGA Карим Ибурки каза: „ERGA отбелязва, че тези нови санкции отразяват голямата криза, пред която са изправени светът и Европа. ERGA има пълно доверие в решенията, взети от Съвета, и осъзнава сериозността на ситуацията. Независимо от настоящия конфликт, от основно значение е противодействието на манипулацията и дезинформацията, при пълно зачитане на защитата на свободата на словото остава приоритет в европейския дебат, особено в контекста на бъдещи регулации, включително Законодателния акт за цифровите услуги (DSA) и Европейския закон за свободата на медиите (EMFA). Нуждаем се от стабилна рамка на ЕС, за да гарантираме демократични ценности, като същевременно гарантираме процъфтяваща дигитална и медийна среда.“

Относно ERGAГрупата на европейските регулатори за аудиовизуални медийни услуги (ERGA) се състои от националните регулаторни органи в областта на аудиовизуалните медийни услуги. ERGA съветва Европейската комисия и улеснява сътрудничеството между регулаторните органи в ЕС. Г-н Карим Ибурки, председател на Белгийския CSA (Conseil supérieur de l’audiovisuel) е настоящият председател на ERGA.

EN