Съобщение

Начало » Новини
28 Декември 2023
Във връзка със зачестилите сигнали и жалби от граждани за липсата на дублаж/субтитри на български език при ефирното разпространение на програма „Нова телевизия" и след проведена кореспонденция с доставчика Нова Броудкастинг груп ЕООД се установи, че проблемът произтича от  актуализацията (update) в софтуера на някои модели телевизори.
В тези случаи при първоначално зададени параметри в менюто на приемника за избор на език за регион или език на менюто е било посочено „английски език". При актуализацията съответните приемници директно са „заглушили" българското аудио (дублаж) и са оставили единствено оригиналния звук. Това е причината и аудиото да се губи единствено по отношение на програмно съдържание, което не е на български език.
Как може да възстановите дублажа на български език:
Пример за настройка на телевизори Philips от сегашно поколение: в случай че при първоначална настройка на телевизора е избран English (Английски) за регион или за език на менюто, настройката за промяна би могла да се намира в Settings - Device Preferences - Language (Меню - Настройки - Предпочитания за устройството - Език).
Ако при първоначалната настройка на телевизора е бил избран БЪЛГАРСКИ език, то телевизорът автоматично би трябвало да си избере за основен език на звука да е на български.
В случай че желаете менюто на телевизора да остане на английски, следва да се намери настройката за начина на възпроизвеждане на аудио каналите. Тази настройка би се намирала на различно място в зависимост от бранда и модела на телевизора. Често тя е в подменю Advanced options, намира се настройката за Audio и се избира Primary Audio от English да стане Bulgarian.
Тази настройка се прави еднократно и при следващо спиране/пускане на телевизора основният език на възпроизвеждане на звука ще си остава български, като съществува и възможност при желание ръчно да се избира и вторият вариант, в който звукът е само в оригинал (без дублаж).